Ovisnost o internetu dobila je ime - 'discomgoogolation'

Share

 Jednostavno morate biti prikljuèeni na internet i ako to niste u moguænosti hvata vas panika, pod stresom ste i srce vam brže tuèe? Ne, niste ludi, samo vjerojatno patite od onog što je definirano kao discomgoogolation.

Od ovog novodefiniranog poremeæaja koji se javlja kod nemoguænosti pristupanja internetu "boluje" prema anketi gotovo 44 posto Britanaca, dok njih 27 posto priznaje da su pod daleko veæim stresom kad se ne mogu prikljuèiti na internet.

- Sve pristupaèniji širokopojasni pristup internetu doveo je do toga da smo prvi put u povijesti zakoraèili u kulturu "instant odgovora" - kaže Dr. David Lewis, koji je poremeæaj definirao mjereæi otkucaje srca i aktivnost mozga.

Inaèe, naziv discomgoogolation dolazi od engleske rijeèi discombobulate, što znaèi zbuniti, frustrirati, te svima poznatog Googlea, koji gotovo da "utjelovljuje" internet.

- Èitav svemir razlièitih informacija nalazi se tek nekoliko klikova dalje, a postali smo ovisni o internetu - dodaje Lewis.
- Kad ne možemo pristupiti internetu, nastupa discomgoogolation.
Naime, ako su predugo odvojeni od interneta, kod onih koji pate od ovog poremeæaja dolazi do rasta krvnog tlaka i poveæane moždane aktivnosti.

Ova anketa takoðer je otkrila da 76 posto Britanaca ne može živjeti bez interneta i da više od polovice Britanaca koristi internet izmeðu jednog i èetiri sata dnevno, a 19 posto ljudi provodi tjedno više sati na internetu nego sa svojim obiteljima.

Èak 47 posto ispitanih Britanaca vjeruje da je internet važniji u ljudskom životu od religije, a èak svaki peti ispitanik poklanja više pažnje internetu nego svom partneru.

U ovoj anketi koju je proveo YouGov sudjelovalo je 2100 Britanaca. (NaM)

izvor: vecernji.hr

Share

Dodatne informacije