Kako se pripremiti za povratak s godišnjeg odmora?

Share

 Preporuèljivo je laganim se ritmom vratiti u poslovnu rutinu. Ono što ste propustili dok ste bili na godišnjem ne možete riješiti odjednom.

Nedjelja je popodne. Vratili ste se s godišnjeg odmora i svjesni ste kako ponovo poèinjete s radom. Polako vas obuzima osjeæaj tjeskobe.

Ne možete se opustiti jer razmišljate o tome što æe vas doèekati na poslu. Svjesni ste da morate reæi zbogom moru i suncu te se pripremiti na pregledavanje e-mailova te beskrajnih popisa zadataka.

Ako se ovako osjeæate zbog povratka s godišnjeg, niste jedini. Za mnoge je prijelaz iz odmora u radni svijet èesto popraæen anksioznim osjeæajem.

Ovaj osjeæaj posebno je izražen kod onih zaposlenika koji se nalaze na visokim zahtjevnim i vrlo odgovornim pozicijama. Mnogi se pitaju kako se pripremiti za povratak na posao.

Fokusirajte se na pozitivno u tvrtki


Raditi se mora, ali kad se veæ mora, potrudite se neka bude uspješno i s osmijehom na licu. Primjerice, razmišljanje o suradnicima i prijateljima koje veæ neko vrijeme niste vidjeli pomoæi æe vam da se lakše vratite na posao. Pri prvom razgovoru s poslovnim partnerima, pitajte ih kako su proveli odmor i kada su se vratili. I razne studije pokazuju da se osobe koje imaju pozitivan i optimistièan stav u životu lakše nose i sa stresom na poslu.

Više se posvetite planiranju


Preporuèljivo je laganim se ritmom vratiti u poslovnu rutinu. Ono što ste propustili dok ste bili na godišnjem ne možete riješiti odjednom. Za to nema niti potrebe jer nadreðeni imaju na umu da niste bili prisutni. Prvi tjedan posvetite više vremena planiranju nego novim kontaktima. Nemojte dogovarati sastanke, osim sa svojim suradnicima kako bi vas obavijestili o novostima u tvrtki. Zatim sami odredite prioritetne zadatke.

Planirajte novi godišnji


Psiholozi tvrde da planiranje godišnjeg jednako opušta kao i sam godišnji. Razna istraživanja pokazuju da se zaposlenici osjeæaju bolje nakon povratka na posao kada veæ imaju isplaniran slijedeæi odmor, bilo da se radi o kratkom vikend odmoru ili jednodnevnom izletu u prirodi.

Potpuno spremni za odmor


Za odlazak na godišnji valja se pomno pripremiti kako bi povratak na posao bio jednostavniji. Stoga, imajte na umu da prije iduæeg godišnjeg pripremite popis zadataka koji su važni te napravite raspored onih koje ste obavili te onih koje morate dovršiti odmah nakon povratka. Naime, ako ste na godišnji odmor otišli potpuno spremni, dakle pripremili plan aktivnosti za povratak s godišnjeg, ukljuèili e-mail automatski odgovor te delegirali zadatke suradnicima, po povratku u ured trebali bi vas doèekati tek lakši poslovi.

Izvor: moj-posao.net / A.T.

Share

Dodatne informacije