Uzdanice vitalnosti

Share

 Lijeènici i nutricionisti su udružili snage i proglasili osam najvrednijih namirnica koje æe pomoæi organizmu da funkcionira bolje.

Èuli ste veæ nebrojeno puta da je hrana putokaz do zdravlja, ali jeste li išta u tom smislu promijenili u svojim navikama? Ako ste poželjeli a niste toèno znali otkud poèeti, možda vam upute nutricionista o najvrednijim plodovima iz povrtnjaka mogu pomoæi pri donošenju odluke.

• Crni èaj - Iako smo se posljednjih godina naslušali hvalospjeva na raèun zelenog èaja, ni crni ne zaostaje po vrijednosti za zdravlje i vitalnost. Sastojci crnog èaja nude zaštitu od bolesti srca i od nekih karcinoma. U jednom su istraživanju provedenom na bostonskom sveuèilištu ljudi s dijagnosticiranim srèanim bolestima mjesec dana pili svakodnevno crni èaj i u 50 je posto njih ustanovljeno da im se krvni tlak izregulirao. A rezultati istraživanja koje su proveli na Rutgers sveuèilištu u New Brunswicku, New Jersey, pokazali su da neki sastojci crnog èaja pokreæu samouništenje tumorskih stanica. Najbolje je žlièicu èaja preliti vruæom vodom i pustiti da odstoji tri minute, jer je tada u njemu više antioksidansa.

• Sok nara - Iscijeðeni sok nara ili šipka poštedjet æe vas crvenih prstiju, a osigurati vam sve vrijedne sastojke. Ima više antioksidansa od crnog vina, zelenog èaja i sokova od brusnice i naranèe. Obiluje polifenolima, antioksidansima koji štite od raka i èuvaju zdravlje srca. U istraživanju Clinical Nutritiona s ljudima koji su imali problema s karotidnom arterijom i stanje im se popravilo uz redovito uzimanje tog soka.

• Celer - Dobar stari celer, jedan od glavnih sastojaka svake juhe naših baka i majki, vrijedan je izvor potazija, sastojka koji snižava tlak i regulira tekuæinu i minerale u tijelu. Kada se želi nadomjestiti potazij u tijelu najèešæe se uzima banana, ali je celer mnogo bolji, jer u samo 24 kalorije skriva istu kolièinu dragocjena sastojka kao i banana od 105 kalorija. To povræe obilno dodajte juhama, gulašima i jedite ga svježega, narezana na štapiæe.

• Trešnje - One nisu samo ukras i punjenje za pitu, nego vrlo vrijedne uzdanice zdravlja iz svijeta voæaka. Imaju više flavonoida, moæna antioksidansa, nego veæina drugih namirnica. I slatke i trpke imaju mnogo mikronutrijenta koji potièu rad imunološkog sustava i zaustavljaju razvoj bolesti koje uzrokuju slobodni radikali. Neka su istraživanja došla do zakljuèka da trešnje imaju sastojke koji su uèinkoviti i u borbi protiv artritisa i gihta. Iako su najbolje svježe jednako su preporuèljive i smrznute ili sušene.

• Quinoa - Ta je žitarica starih Inka najbliže što imamo na raspolaganju težimo li savršenoj hrani, jer sadrži gotovo sve hranjive sastojke koji trebaju tijelu. Quinoa se odlikuje s gotovo 20 razlièitih aminokiselina koje trebaju našem tijelu za obnavljanje tkiva, kao i one aminokiseline koje naše tijelo ne može proizvesti samo pa ih moramo unositi s hranom. Tolike razine tih vrijednih tvari imaju još samo životinjski proteini, ali su oni i bogatiji kalorijama. Quinoa je bogata i magnezijem koji regulira krvni tlak. Pola šalice te žitarice dat vam više od 50 posto dnevnih potreba, i još željeza i potazija. Dobra je zamjena za smeðu rižu ili je skuhajte kao i zobenu kažu.

• Gljive - Malo kalorija i mnogo vitamina B-kompeksa, te riboflavin koji održava kožu zdravom i vid oštrim èine tu namirnicu posebno vrijednim. Bogate su i selenom koji je važan u zaštiti od ošteæenja stanica, a, prema istraživanju na sveuèilištu Illinois, gljive sadrže i betaglukan koji apsorbira masnoæu i izluèuje je iz organizma, smanjujuæi rizik od srèanih bolesti. Stoga jedite gljive na sve naèine, ukljuèujuæi one peèene na roštilju i u salatama.

• Suncokretove sjemenke - Imaju 25 posto više E vitamina od badema i dragocjene su u prevenciji srèanih bolesti i udara. Samo èetiri èajne žlièice na dan osigurat æe vam 12 miligrama vitamina E, što je 80 posto dnevnih potreba Bogate su vlaknima, zdravim masnoæama, proteinima i željezom. Koristite samo nesoljene i dodajte ih u salate, mesne štruce, kolaèe i peciva. Zgnjeèene i pomiješane s maslinovim uljem poslužite kao prilog peèenoj piletini ili ribi.

• Cjelovite žitarice - Ne morate se zamarati potragom za njima po prodavaonicama, jednostavno æe biti dovoljna mješavina za doruèak. Bogate su vlaknima koja èiste organizam. Bogate su tvarima koje smanjuju rizik oboljenja od bolesti srca i snižavaju razinu lošeg kolesterola. Jedete li ih za doruèak sa sojinim ili zobenim mlijekom dobit æete vrijednu dozu energije za poèetak dana. Pri odabiru èitajte naljepnice i birajte one s barem èetiri grama vlakana i ne više od èetiri grama šeæera po porciji.

izvor: vjesnik.hr / Snježana Babiæ Višnjiæ  

Share

Dodatne informacije