Stižu ulièni automati za drogiranje

Share

 Osijek je prvi grad u Hrvatskoj koji æe na javnim mjestima narkomanima nuditi igle i pribor za drogiranje. Uzimat æe se s automata pomoæu posebne magnetske kartice.

Realizaciju ideje potaknula je Udruga "Ne-ovisnost" i njezin predsjednik Tomislav Mišetiæ, a automat je osmislio i konstruirao poznati osjeèki inovator Davor Keziæ.

Automati za izdavanje pribora namijenjenog intravenskom drogiranju na javnim mjestima u Osijeku bi se mogli pojaviti za vrijeme blagdanskih dana, piše Slobodna Dalmacija.

Što ima u paketiæu?
Kapacitet 'špricomata' je 160 kompleta. Svaki sadrži: dvije šprice, sterilnu vodu, posudicu za kuhanje, gazu za filtriranje, maramicu za dezinfekciju,
limunsku kiselinu, edukacijski materijal o infekcijama i lijeèenju.

Kako objašnjava Mišetiæ, cilj Udruge je zaštititi populaciju od širenja zaraznih bolesti, poput HIV-a i hepatitisa B i C. Kaže kako je potpuno krivo mišljenje da æe se otežanim dolaskom do pribora automatski i smanjiti broj ovisnika.

Dio javnosti se protivi "špricomatima" na ulicama i javnim mjestima, jer strahuju da æe mala djeca iz èiste radoznalosti uzimati šprice i ponuðeni materijal.

Mišetiæ odbacuje takve moguænosti, istièuæi da æe se do pribora iz automata moæi doæi jedino magnetskom karticom. Nju æe se moæi nabaviti u Udruzi ili u drugim zdravstveno-socijalnim ustanovama za registrirane ovisnike. Osim toga automata neæe biti puno i bit æe smješteni na diskretnim lokacijama.

Ako ministar Milinoviæ da zeleno svjetlo, krenut æe se u masovniju proizvodnju automata. Cijena jednog stoji oko 10 tisuæa kuna. Mnogi gradovi su veæ pokazali interes.

izvor: net.hr /

Share

Dodatne informacije