Hrvati umorni i bez privatnog života

Share

 Hrvate posao jako izmori. Kad stignu kuæi, iscrpljeni se sruše, pa kuæanski poslovi padaju u drugi plan i budu odgoðeni “za sutra”. Muškarci si mogu priuštiti luksuz da se izvale pred televizorom, ali žene na takvo što mogu zaboraviti - na njihova leða pada briga za djecu. Nije stoga ni èudno što su Hrvati, prema statistikama, meðu najnezadovoljnijim nacijama u Europi.

Preliminarni rezultati velikog istraživanja Europske agencije za unapreðenje kvalitete života i radnih uvjeta, provedenog u 31 državi - 27 èlanica EU te tri zemlje kandidatkinje - zapravo ne iznenaðuju.

Ljudi su zadovoljniji ako više zaraðuju, ako su obrazovaniji ali i ako imaju partnera i dijete. Sreæa je pak puki osjeæaj i dolazi iznutra. I dok su Hrvati osmi po razini nezadovoljstva, lošiji od Rumunja, Èeha, Estonaca... osjeæaj sreæe kod nas je tek nešto niži od europskog prosjeka. Da novac nije sve pokazuje “obrtanje teza” kod Skandinavaca. Danci, Šveðani i Finci mogu biti najzadovoljniji od svih, no ne osjeæaju se baš pretjerano sretno. Bugari su najlošije prošli - oni su najnesretniji i najnezadovoljniji.

U prihodima je Hrvatska pretekla veæinu novih èlanica EU (Maðarsku, Slovaèku..), ali znatno kaska za Slovenijom. U Hrvatskoj, više nego i u jednoj drugoj državi, uz Makedoniju, polovica stanovništva bori se sa siromaštvom tako što uzgaja hranu, a domaæi je specifikum da u najsiromašnijim slojevima u istom domaæinstvu žive tri generacije. Razina energije kod prosjeènog Hrvata je niska - vrlo teško balansira izmeðu posla i privatnog života. Posao ne trpi, ali privatni život - jako. (S. Ve.)

izvor: vecernji.hr

Share

Dodatne informacije