Prevencija nasilja

Share

 Biserka Topèiæ, 56-godišnja odgajateljica u vrtiæu, majka troje djece, od kojih je najmlaða 18-godišnja kæi, te trostruka baka predlaže da se za mlade uvedu tzv. tinejdžerski taksiji. Njima bi se za sniženu cijenu noæu prevozili mladi na povratku s noænih izlazaka.

– Zbog nasilja u gradu strah me puštati kæer da se vraæa sama kuæi. Obièno netko doðe po nju, a u sluèaju da nitko ne može, mora se vratiti do ponoæi – prièa zabrinuta Biserka kojoj nije normalno da mala djeca budu na ulici nakon što padne mrak.

– Krivi su roditelji. Djeca od 10, 12, 14 godina nemaju što raditi na cesti kad padne noæ – kaže te dodaje da roditelji moraju znati s kime su i gdje su im djeca kad su vani.

O uvoðenju jeftinijih cijena taksija za tinejdžere prije dvije godine razmišljalo se i u udruženju taksista. O kampanji je brinula marketinška tvrtka Park Avenia. Projekt nije zaživio zbog manjka novca buduæi da se taksistima zbog velikih nameta za dvadesetak kuna ne isplati voziti s jednog dijela grada na drugi.

– Cijena taksi usluga u meðuvremenu je pojeftinila. Tinejdžeri su se snašli i traže monovolumen u koji stane šest osoba, pa su troškovi znatno manji. Roditelji su zadovoljni jer im taksi djecu dovede do kuænih vrata – kaže Dean Radinoviæ iz Park Avenije. Spreman je razgovarati s roditeljima o taksiju za mlade jer ga zanimaju njihovi prijedlozi i jesu li prilagodljivi trenutaènim uvjetima poslovanja.

Jeftiniji taksi za mlade oduševio je gradskog proèelnika za zdravstvo Zvonimira Šostara. Siguran prijevoz do kuæe sprijeèio bi mlade od zadržavanja na ulici. – Razgovarat æu s kolegama i struènjacima o tome, a treba ispitati i kakva su iskustva u inozemstvu jer povoljniji taksi za mlade ondje sigurno postoji – rekao je Šostar. U njegovu uredu radi se na prijedlogu dopune Obiteljskog zakona èime bi se novèano kaznili roditelji koji zanemaruju djecu.

izvor: vecernji.hr / M. Zrinjski, J. Peršiæ

Share

Dodatne informacije