Uništen tumor bez otvaranja lubanje

Share

 Koristeæi laser s iznimno tankim optièkim vlaknima, neurokirurzi pariške bolnice Pitie-Salpetriere uspješno su operirali tumore na mozgu pacijenata koji su za vrijeme zahvata bili samo pod lokalnom anestezijom. Revolucionarni je to pothvat jer je prvi put korištena laserska tehnologija unutar zatvorene lubanje i na pacijentima koji su ostali budni.

Pacijenti su ostali pri svijesti kako bi mogli medicinskom timu potvrditi da im moždane funkcije nisu ošteæene. Tijekom operacije “pacijenti ne osjeæaju ništa i bolnicu mogu napustiti 14 sati poslije, veèer ili jutro nakon operacije”, izjavio je Alexandre Carpentier iz spomenute bolnice. Carpentier je operaciju, prenose strani mediji, nazvao “svjetskom premijerom” u upotrebi naprednih tehnika i lokalne anestezije umjesto opæeg uspavljivanja pacijenta. Dosad je u programu operacija tretirano osam volontera, izjavio je za AFP.

- Patili su od metastaziranja tumora na mozgu uzrokovanog raznim oblicima raka, uglavnom rakom pluæa i dojki koje nisu izlijeèili konvencionalni tretmani ili su bili neoperabilni - objasnio je francuski lijeènik. Pionirska tehnika znaèi da je hladni laser u mozak uveden kroz sitnu, tri milimetra široku rupu u lubanji.

Sredstvo je potom polako voðeno prema podruèju tumora uz pomoæ skenera magnetske rezonance. Svake tri sekunde kompjuterska stanica raèunala je temperaturu podruèja koje je laser spaljivao kako bi se osiguralo da ne bude opasnog pregrijavanja i potvrdilo da su uništene samo stanice tumora.

Operacija zahtijeva dva tima kirurga, a dosad je potpuni program prošlo šest od osam pacijenata volontera. Svima njima, inaèe, lijeènici su u prosjeku prognozirali najviše još tri mjeseca života. Od njih šestero, petero ih u devet mjeseci nakon operacije nije imalo kancerogene stanice na mozgu.

Nije bilo ni sluèajeva epilepsije ili moždanih ošteæenja, a operacija je generalno bila moguæa zbog revolucionarnog lasera koji je konstantno hladan. Time se, naime, u kontaktu s mozgom izbjegavaju epileptièni napadi ili stvaranje krvnih ugrušaka.

- Ovo je prvi put da je laserska tehnologija korištena intrakranijalno, što znaèi unutar zatvorene lubanje, i uz korištenje magnetske rezonance u realnom vremenu kako bi se izbjegla kolateralna šteta.

Ovo je preteèa tehnikama buduænosti u kojima æe MR imati kljuènu intervencijsku ulogu u neurokirurgiji - završio je Carpentier.

izvor: jutarnji.hr / Ivana Rimac

Share

Dodatne informacije