Ljiljana Vukota - Voditeljica Centra za psihološku pomoć Udruge "SVE za NJU"

Share

psihoportal ljiljana vukotaUdruga žena oboljelih i liječenih od raka dojke, njihovih obitelji i prijatelja „SVE za NJU.

Psihologinja "zagrebačke škole", Liljana Vukota, predstavlja nam Centar za psihološku pomoć i Udrugu "SVE za NJU".

1.       Profesionalni razvoj:                   

Diplomirala sam Psihologiju na Filozofskom fakultetu i u potrazi za poslom otišla u Glinu. Prvi put sam bila u tom gradiću na razgovoru za posao u Domu za preodgoj. Posao sam dobila zahvaljujući struci i smatrala sam da je važno početi od nečega. Iako mi to nije bio plan, ostala sam u pravosuđu cijeli svoj radni staž, radeći kap psihologinja, savjetnica za tretman, voditeljice odjela, psihoportal ljiljana vukotaa u mirovinu sam otišla iz Središnjeg ureda Uprave za zatvorski sustav Ministarstva pravosuđa s mjesta načelnice Službe tretmana.  To je posao od kojega brzo pobjegnete ili ga shvatite kao izazov i ostanete jako dugo, nerijetko cijeli radni vijek. Ponekad se i meni čini neobičan ovaj zaokret od pravosuđa do civilnog društva, ali nije to bilo ni naglo ni nepromišljeno. Prije 6 godina pronašla me je Vesna Andrijević Matovac na preporuku zajedničke prijateljice dr. Almenke Balenović, sadašnje predsjednice Udruge. Upravo su osnovale Udrugu i Vesna je trebala psihologinju za ustrojavanje Centra za psihološku pomoć. Sad mi se čini da me za ovaj poziv osim struke kvalificiralo i vlastito iskustvo s karcinomom. Vrlo brzo sam se „zarazila“ tom idejom i veliki dio svog slobodnog vremena posvetila Udruzi i Centru za psihološku pomoć kojega smo otvorili u svibnju 2010. Cijelo vrijeme sam voditeljica Centra, a od 2011. dopredsjednica Udruge.

2. Predstavljanje Udruge

Udruga žena oboljelih i liječenih od raka dojke, njihovih obitelji i prijatelja „SVE za NJU“ osnovana je 21. ožujka 2008. godine  kao  dobrovoljna, humanitarna, nevladina i neprofitna organizacija. Ciljevi Udruge su pružanja  informacijske, psihološke i logističke pomoći  ženama oboljelima od raka dojke, kao i njihovim obiteljima kroz Centar za psihološku pomoć, te promocija prevencije bolesti i zdravog stila života, educiranje i izdavaštvo u funkciji edukacije i prevencije.Surađujemo s drugim istovrsnim i sličnim udrugama i organizacijama, te drugim zdravstvenim, socijalnim i drugim ustanovama i organizacijama na području psihosocijalne skrbi i prevencije. Sve smo prisutniji svojim akcijama i javnim kampanjama u području prevencije i to ne samo raka dojke. Primjerice Udruga je u dva navrata nagrađena nagradom Biser mudrosti od European Cervical Cancer Association za promociju prevencije raka vrata maternice. Vjerujem da su barem neki od vas u različitim medijima pratili velike akcije koje organiziramo svake godine u listopadu. Prošle godine smo provodili preventivnu kampanju posvećenu mlađim ženama pod nazivom SVE za NJU najbolju prijateljicu u kojoj smo imali tramvaje s prikladnim plakatima, predavanja u Centru, centralnu kampanju na Cvjetnom trgu i puno drugih manjih događanja. Ove godine smo proveli malu kampanju Biser mudrosti-SVE za nju posvećenu 8. Europskom tjednu prevencije raka vrata maternice.Ipak ono što nam je temeljna djelatnost je organizacija programa i zbrinjavanje korisnica u Centru za psihološku pomoć. To je naša najvažnija i trajna aktivnost. Temeljni stručnjaci u pružanju usluga psihološke pomoći su psiholozi, ali u drugim programima sudjeluju liječnici, nutricionisti, pravnici i drugi. U Centar dolaze žene oboljele od bilo koje vrste raka kao i članovi njihovih obitelji. Imamo dvije sobe za smještaj žena koje iz udaljenijih mjesta dolaze u Zagreb radi liječenja, nisu hospitalizirane i nemaju logističku potporu. Svi naši programi su za korisnice besplatni. Korisnice ne moraju biti članice Udruge da bi dobile psihološku pomoć u ušle u neki program tretmana. To je razlog zašto mi imamo neusporedivo veći broj korisnica od broja članova. Dosad smo u psihološke programe u Centu prihvatili oko 500 korisnica, a taj puno veći ako računamo korisnice kojima pružamo usluge putem telefona.

3. Kako funkcionira Centar

Iz perspektive korisnice to izgleda ovako: nakon telefonskog poziva dobiva se prvi termin za uvodni razgovor kod psihologa unutar tri dana, u prvom razgovoru se uzme određena količina podataka, daju najneophodnije informacije i suport i dogovori nastavak tretmana u jednom od programa, najčešće je to individualni tretman. Uključivanje u ostale programe (obiteljski ili partnerski tretman, edukacije, predavanja, posebne psihološke programe, grupe podrške, savjetovališta) ovisi o potrebama korisnica. psihoportal sve za njuOrganizacijski je to nešto kompleksnije. Središnja osoba u komunikaciji je koordinatorica u Centru, zaposlena na puno radno vrijeme, s kojom korisnice ostvaruju prvi kontakt, dogovaranje termina, primanje obavijesti i informacija i sl., nutricionistica, također zaposlena na puno radno vrijeme, provodi individualna savjetovanja o prehrani, a svi ostali stručnjaci, uključivo i psiholozi, su naši vanjski suradnici. Moja je uloga planiranje programa koji će se u Centru provoditi i izbor suradnika. Dosad nisam pogriješila. Važno nam je i predstavljanje rada Centra na različitim stručnim skupovima, osobito skupovima psihologa i poticanje kolega da se bave područjem psihoonkologije.

4. Koliko je stručnjaka uključeno u rad Centra?

U Centru su stalno angažirane četiri psihologinje od otvaranja Centra: Ljerka Zorić, Dušanka Kosanović, Ana Švagelj i Ida Šamanović, naravno u mjeri u kojoj im to dozvoljavaju druge obveze, ali svakako dovoljno da pokrijemo sve potrebe korisnica. Osim njih povremeno je angažirano još destak stručnjaka različitih profila. Iako ne rade poslove vezano uz savjetovanje oboljelih, moram spomenuti naše brojne volontere: korisnice Centra, studente Edukacijsko rehabilitacijskog fakulteta s kojim imamo sporazum o prijemu i edukaciji volontera u okviru kolegija volontiranje, studente medicine, povremeno i nestrukturirano studente psihologije i mnoge ljude dobre volje koji su angažirani u našim akcijama i kampanjama.

5. Ključni problemi osoba koje traže psihološku pomoć.

Mnoge žene nažalost nemaju snažne kapacitete za suočavanje sa stresom niti razvijene učinkovite strategije suočavanja i stoga spoznaja kronične bolesti i suočavanje s njom ima izrazito nepovoljne posljedice. Spoznaja o mogućnosti smrtnog ishoda je spoznaja mnogih gubitaka od kojih je smrt samo jedna.  Javljaju se strah od boli, od mogućeg odvajanja od najbližih, strah što će biti s njima ako pacijentici nešto bude. Pacijentice se  suočavaju sa brojnim problemima kao što su emocionalna destabilizacija, anksioznost, depresija,  nezadovoljavajući odnosi u obitelji, promjena perspektive o budućnosti, osjećaji usamljenosti, bespomoćnosti, napuštenosti, marginalizacije, stigmatizacije. Početni šok, nevjerica, osjećaj propasti osobito su vezani uz neprikladan način na koji je dijagnoza komunicirana prema pacijentu, a koji je često uzrokovan  nedostatkom vremena i komunikacijskih vještina zdravstvenih radnika. Pacijentice to doživljavaju kao odsustvo brige i empatije.

Od početka bolesti, od same dijagnoze, pacijentu treba omogućiti psihološki suport kako bi se lakše prebrodile sve faze bolesti i maksimalizirao učinak liječenja, zadržale i osnažile obiteljske i partnerske veze, a u konačnici olakšala psihosocijalna rehabilitacija i poboljšala kvaliteta života u svim fazama bolesti i liječenja. Suočavanje s dijagnozom zloćudne bolesti i integracija bolesti u svakodnevni život teška je i za bolesnika i njegovu obiteljkoja ponekad ne zna kako najbolje dati podršku oboljelom. Psihološka pomoć potrebna je i zdravim članovima obitelji jer bolest pogađa sve članove. Važno je da se u situaciji bolesti očuvaju odnosi i sačuva/uspostavi produktivna obiteljska dinamika.

Psihološka pomoć nije dio standardnog postupka u liječenju onkoloških bolesnika u Hrvatskoj i upravo zato je osnovan Centar kako bismo donekle nadomjestili taj nedostatak. Nakon što su donesene Smjernice za onkoplastično liječenje raka dojke nadamo se promjenama. Smjernice se stručne preporuke , ali važne za nas jer po prvi put u tim za dojku ulaze psiholog i psihijatar kao dio tima koji se brinu o psihološkom statusu pacijenta i rehabilitaciji. Smjernice obuhvaćaju protokol postupanja od dijagnoze,preko preoperativne pripreme do intervencija, ali uključuju i civilno društvo, odnosno specijalizirane centre kakav je naš, u rehabilitaciju oboljelih žena. Urednici Smjernica otvorili su prostor za angažman psihologije kao struke u području psihoonkologije što se sjajno poklapa s recentnom odlukom HZZO-a  o proširenju dijagnostičkih i terapijskih poslova koje provode psiholozi u ugovorenim djelatnostima HZZO-a. Sad je na nama red da kroz obrazovanje senzibiliziramo kolege za ovo područje i pružimo im barem osnovne spoznaje koje će dalje nadograđivati kroz doedukacije i praksu.

6. Kakve su potrebe Udruge i Centra za volonterima?

Prethodno sam već spomenula ulogu i važnost volontera, osobito u aktivnostima Udruge. Korisnice volonterke i mlade ljude (studente npr.) ne uključujemo u neposredni rad s korisnicama iz razumljivih razloga, ali oni svejedno mogu puno naučiti o komunikaciji s oboljelima i njihovim teškoćama i proći kvalitetan program edukacije. Stručnjake kao što su liječnici, psiholozi, pravnici isl. uključujemo i u ovaj dio neposrednog rada, ali oni nam pomažu u različitim pitanjima u području u kome su stručnjaci npr. zastupanje Udruge u suradnji na nekim projektima, izradi stručnih tekstova na određenu temu, lektoriranju, obradi podataka i evaluaciji, prevođenju i slično. Volonteri su nam uvijek potrebni i iznimno cijenimo njihov angažman. U studenom smo organizirali u Udruzi druženje volontera i uručivanje zahvalnica za volontiranje u Udruzi.

7. Poruka posjetiteljima Psihoportala

S obzirom da su to većinom kolege ili drugi stručnjaci kojima su za rad važne spoznaje iz psihologije, voljela bih da prije svega pročitaju ovaj članak. Puno bi mi značilo kad bi se bar nekolicina zainteresirala za ovu temu na način da preispitaju kako se oni mogu angažirati kao stručnjaci u ovom području kroz svoj rad, ali i kao stručna podrška organizacijama civilnog društva koje okupljaju ovakve ili slične ranjive skupine. Smatram da je na nama da promičemo i širimo svoje kompetencije kao struka i na području psihoonkologije.

 

Kontakti Udruge:

E-mail:Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Telefon:  01 6418 765

Faks:  01 6418 760

Adresa:Kneza Mislava 10, Zagreb

www.svezanju

FB sve za nju

 

 

 

Share

Dodatne informacije