LEKCIJA 7. Što je emocionalna inteligencija i doprinosi li uspjehu u životu?

Share

psihoportal emocionalna inteligencijaNovu lekciju u "PSIHOportalovoj maloj školi psihologije" donosi dr. sc. Vladimir Takšić.

Emocionalna inteligencija je skup sposobnosti uočavanja, razumijevanja, izražavanja, regulacije i upravljanja svojim i emocijama drugih ljudi. Logično je da se radi o širokom spektru sposobnosti i kompetencija jer emocije prožimaju gotovo sve naše aktivnosti i djelovanja.  Prema osnovnoj ideji autora EI Petera Saloveya i Jacka Mayera  kriterij za postojanje visoke EI kod pojedinca je da je on zadovoljan i sretan u životu. To je i potvrđeno u sada već velikom broju relevantnih i znanstveno utemeljenih studija.

Jer ako navedenom skupu sposobnosti koje EI uključuje dodamo i neizostavnu otvorenost za emocije, onda je jasno da je za dostizanje visoke razine navedenih sposobnosti potreban veliki napor i volja, ali i empatija i prosocijalno ponašanje pojedinca. EiIje i vrlo suptilna tvorevina koju treba njegovati i kultivirati jer se razvija tijekom cijelog života. Ona je zato možda najbliža pojmu koji je davno spomenut kada se govori o različitim kognitivnim sposobnosti i inteligencijama, a to je – razboritost koja je odlika starijih osoba. psihoportal vlado taksicSlijedom navedenog osobe visoke EI nabolje se može opisati kao karizmatične, odnosno one koje uživaju bezgranično povjerenje i uspijevaju motivirati druge ljude ali i sebe.

Za PSIHOportal pripremio dr. sc. Vladimir Takšić.

Share

Dodatne informacije