LEKCIJA 8. Zašto koristimo "poštapalice"?

Share

psihoportal"PSIHOPORTAL - mala škola psihologije" - psihologinja Ljubica Uvodić Vranić govori o poštapalicama.

  Tko se poštapa sa štapom? Onaj koga boli noga. Tko se poštapa u govoru? Onaj kojega nešto “boli” pa njegov govor nije siguran, jasan i samostalan.

  Sa stajališta jasnoće u komunikaciji, poštapalica je zagađenje komunikacije.

Poštapalice nastaju:

 1.govornik pogrešno ispunjava stanku koja mu se čine preduga. Čista stanka je često korisna.

2. govornik privlači pozornost slušatelja. Napr: "Slušaj me dobro." "Gledajte!" "Gledaj ovamo!" "Vidi!“ „Dopusti da ti kažem!" "Čekaj!" – pa mu to u nekim okolnostima prijeđe u naviku poštapanja.

3. Govornik sažima izlaganje: Sve u svemu ... pa kad to počne koristiti i na početku i u sredini govora ta mu navika postaje poštapalica.

4. Ukratko u sklopu govora riječi imaju svrhu kao: na primjer, da naglasim,  u stvari a kad izgube bespotrebnim i čestim ponavljanjem svoju pravu svrhu postaju štap nesigurnom govorniku koji toga obično nije svjestan ali njegovi slušatelji nažalost jesu.

5. Ponekad želimo nešto prikriti.Ponavljajući riječi koje izgovaramo u muci neugode, suzujemo kontrolu onoga što govorimo, potiskujemo neugodu zajedno s rječicom koju u tom trenutku izgovaramo i tim potiskivanjem sprečavamo da se taj dio govora kontrolira. A ono što izgovaramo nekontrolirano postaje naša nesvjesna navika.

 U početku nastajanja poštapalice poštapamo se zato jer nam je neugodno. A kad razvijemo poštapalicu – onda je neugodno svima oko nas.

Za PSIHOportal pripremila psihologinja Ljubica Uvodić Vranić a o poštapalicama pronađite više u oba izdanja autoričinie knjige: Kako se dobro posvađati. Alinea, 2002 Zagreb i Profil 2008. Zagreb.

PSIHOportal/ZŠ

Pogledajte i ostale lekcije "PSIHOportal - mala škola psihologije"

Share

Dodatne informacije