PSIHOportal - mala škola psihologije - LEKCIJA 16. Što je mobbing?

Share

psihoportal mobingMOBBING je izraz za zlostavljanje na radnom mjestu.Više o mobbingu saznajte od psihologinje Gordane Bertović, mr. spec. kliničke psihologije i psihoterapeutkinje.

Predstavlja specifični oblik ponašanja kojim jedna osoba ili skupina njih sustavno psihički zlostavlja i ponižava drugu osobu, s ciljem ugrožavanja njezina ugleda, časti, ljudskog dostojanstva i integriteta, sve do eliminacije s radnog mjesta. Zlostavljana je osoba bespomoćna i u realnoj je nemogućnosti da se obrani. Takve se aktivnosti smatraju mobingom ako su učestale i dugotrajne - najmanje jednom tjedno, tijekom najmanje šest mjeseci.

Mober (osoba koja čini mobing) u pravilu u sebi skriva mnoge oblike poremećaja osobnosti i karaktera iz okvira psihopatski strukturirane ličnosti.

Žrtve mobinga su obično osobe koje se izdvajaju od ostalih načinom razmišljanja, posjeduju kritičko razmišljanje ili su vrlo kreativne. Osjetljive su na nepravdu i amoralnost, nemaju blokirajući strah od autoriteta. Često su to najbolji ili najobrazovaniji pojedinci, koji za kolege predstavljaju opasnosti ili konkurenciju, kao i osobe koje ne žele sudjelovati u prijevarama. Rizični su zaposlenici pred mirovinom, mladi koji tek počnu raditi ili osobe koje nakon više godina marljivog rada zaslužuju priznanje i povećanje plaće.

Dugotrajno izlaganje mobingu ostavlja ozbiljne zdravstvene posljedice vidljive kao:
- fizički poremećaji - kronični umor, probavne smetnje, nesanica, različiti bolni sindromi, smanjen imunitet, povećana potreba za alkoholom, sedativima, cigaretama
- emocionalni poremećaji - depresija, emocionalna praznina, osjećaj gubitka životnog smisla, anksioznost, gubitak motivacije i entuzijazma, apatija, poremećaj prilagodbe i uvijek prisutan burn-out sindrom (progresivni gubitak idealizma, energije i smislenosti vlastitog rada koji doživljavaju ljudi u pomažućim profesijama kao rezultat frustracija i stresa na poslu. .
- simptomi na planu ponašanja - iritabilnost, gubitak koncentracije, zaboravnost, eksplozivnost, grubost, pretjerana osjetljivost na vanjske stimuluse, rigidnost, stalna okupiranost poslom, obiteljski problemi i dr.

Kako prepoznati mobing ?
Prema H. Leymannu znakovi koji upućuju da je riječ o mobingu, bez obzira na njihovu učestalost su:
- neprestano sumnjaju u vaše odluke, propituju za vaša rješenja;
- dodjeljuju vam posao koji je štetan za zdravlje;
- dodjeljuju vam posao ispod vaše razine ili koji umanjuje vaše samopoštovanje;
- šire o vama glasine ili poluistine;
- iza leđa vas ogovaraju ili namiguju;
- govore da niste psihički zdravi;
- gledaju vas s visine;
- oponašaju vašu mimiku, kretnje i hod;
- omalovažavaju vas i daju vam uvredljive nadimke;
- upliću se u vaš intimni život
- otvoreno vas verbalno vrijeđaju, prijete ili vas ucjenjuju

Liječenje: psihoterapija + medikamentozna terapija (anksiolitici), te stručni pravni savjeti i pravna podrška.

 

Share

Dodatne informacije