Izostanak sna izaziva opasne promjene u mozgu

Share

psihoportalSamo jedna noć bez sna može izazvati opasne promjene u mozgu, podižući rizik od oštećenja tkiva mozga, tvrde znanstvenici u novom broju stručnog časopisa Sleep.

Dr. Christian Benedict s Sveučilišta Uppsala u Švedskoj i suradnici ispitivali su može li uskraćivanje sna na samo jednu noć utjecati na dvije tvari u krvi: neuron specifičnu enolazu (NSE), enzim i S-100B bjelančevine iz moždanih stanica. Znanstvenici kažu da pojačane koncentracije tih tvari u krvi mogu govoriti o oštećenju moždanih stanica ili poremećajima na krvno-moždanoj barijeri, ili obadvoje.

U studiji je sudjelovalo 15 zdravih mladih muškaraca koji su mogli spavati osam sati tijekom noći ili su morali ostati budni.

 

Znanstvenici su uzeli uzorke krvi obje grupe navečer i ujutro. Oni koji nisu spavali imali su za 20 posto povišene povišene razine NSE-a i S-100B u usporedbi sa spavačima.

 Kako razine tih molekula raste u krvi kad postoji oštećenje u mozgu, naši rezultati ukazuju da nedostatak sna može potaknuti neurodegenerativne procese. To ujedno govori kako je dobar noćni san ključan za održavanje zdravlja mozga - zaključuje dr. Benedict.

izvor: jutarnji.hr

Share

Dodatne informacije