PROGLAS DRUŠTVA PSIHOLOGA U FEDERACIJI BOSNE I HERCEGOVINE O GRAĐANSKIM PROTESTIMA U FBIH

Share

PSIHOPORTALKako protesti građana koji su se dogodili u proteklih nekoliko dana u FBiH imaju i svoju psihološku dimenziju, pozadinu i posljedice te kako dugotrajna društvena i financijska deprivacija ima štetne posljedice po mentalno zdravlje građana, ...

Društvo psihologa u Federaciji Bosne i Hercegovine smatra nužnim da se obrati javnosti i sa stajališta psihologije kao struke pomogne u rasvijetljavanju aktualnog društvenog fenomena.
Protesti su, prije svega, usmjereni na ukazivanje na socijalnu nepravdu, ekonomsku devastaciju države, nekažnjavanje kriminala i ignoriranje osnovnih društvenih problema od strane svih političkih struktura koje su bile na neki način na političkoj sceni od rata do danas. Građani su ovim protestima pokazali političarima da su prešli granicu straha i nacionalnih identiteta, te da se značajno smanjio njihov prag tolerancije prema društvenoj nepravdi. Stvaraju se povoljni psihološki uvjeti da se nezadovoljstvo građana i probuđena društvena energija pozitivno usmjere na osiguravanje neophodnih društvenih promjena.
Kontinuirani "osjećaj" društveno nepravedne distribucije javnih resursa i upravljanja istim poprima oblik političkog mobinga za one najugroženije kod kojih se gubi interes i volja za bavljanje političkim pitanjima te se na nivou društva stvorila svijest da politiku nije moguće kontrolirati demokratskim sredstvima. Na rubu egzistencije, pod pritiskom osjećaja društvene nepravde i krize političkog morala i neučinkovitosti demokratskih mehanizama buknula je nasilna reakcija građana. Međutim, budeći se u društvu spaljenih društvenih institucija kod građana se mogao nazrijeti osjećaj kolektivne krivice, bez obzira da li su učestovali u protestima ili ne. Nedostatak osjećaja krivice kod političkih elita je povod nastavka mirnih protesta pod okriljem katarzičnog doživljaja nasilja i paleži i traumatskih sjećanja na ratna dešavanja.
S obzirom da vjerujemo u nenasilno riješavanje društvenih problema i osuđujemo agresiju u bilo kojem obliku, posebno imajući u vidu da takvo ponašanje može na različite načine biti zloupotrebljeno od strane političkih elita te da ne može dovesti do suštinskih promjena na društvenom i političkom nivou, smatramo da je ključno da probuđena društvena energija bude usmjerena na razbijanje apatije, razvijanje svijesti da je promjene moguće postići demokratskim sredstvima te jačanje motiviranosti za uzimanje učešća u konstruktivnom političkom djelovanju.
U tom smislu, izražavamo nadu da će ishod ovih protesta biti unaprijeđenje političke scene svjesnim i kompetentnim pojedincima i grupama koji će razumnim nenasilnim metodama tražiti i boriti se za unaprijeđenje našeg društva u cijelini, te osviješćenim građanstvom koje će budno pratiti da njihovi izabrani predstavnici rade upravo ono za šta su izabrani – brinu o potrebama i interesima građana ove zemlje.

Predsjednik Društva psihologa u Federaciji Bosne i Hercegovine
Ibrahim Prohić
Predsjednik Upravnog odbora Društva psihologa u Federaciji Bosne i Hercegovine
Danijel Hopić

Share

Dodatne informacije