Mladi psiholozi i nezaposlenost u 2014. godini – analiza aktualnog stanja

Share

Prema aktualnim podacima Europske komisije, nezaposlenost mladih u Hrvatskoj već je dosegla groznu brojku od 50%. Kolegica, trenutno nezaposlena psihologinja, Ivana Begić, za PSIHOportal predstavlja analizu nezaposlenosti psihologa u Hrvatskoj.

Uz mirise kolača, borova i snježno oskudnog početka zime, bliži se kraj i još jedne, za mnoge,   neizvjesne i krizne godine. Rast nezaposlenosti, opći socijalni nemiri, nedostatak dijaloga i preživljavanje možda su najsnažnije asocijacije na protekli period u širem hrvatskom društvenom smislu.

Kriza ne zaobilazi niti psihologijsku struku, a pogotovo ne mlade psihologe, koji  čine dio najveće dobne skupine nezaposlenih - mladih. Prema aktualnim podacima Europske komisije, nezaposlenost mladih u Hrvatskoj već je dosegla groznu brojku od 50%.

 

*Graf1 – broj evidentiranih nezaposlenih psihologa, u periodu od 2004.-2014.

Izvor: Interaktivna statistička baza podataka; Hrvatski zavod za zapošljavanje.

 

Kada se uzme u obzir stanje unutar psihologijske struke, i u analizu obuhvati duži period od posljednjih 10 godina, značajan porast nezaposlenosti je evidentan. No to nije sve. Daljnjom analizom strukture nezaposlenih stručnjaka, jasno je vidljiva i sve jača nezaposlenost skupine mladih psihologa u dobi od 24 - 34 godine, kojima je karijerni put otežan nizom čimbenika. Utoliko problem prerasta pitanje pojedinca, pitanje često spominjanih kvaliteta poslanih životopisa kod prijave za posao, razine njihove aktivnosti kod traženja posla i sl., u pitanje problema koji očito pogađa čitave generacije mladih i budućih stručnjaka.

Želeći steći i objektivniji uvid u problem nezaposlenosti mladih psihologa, za provedenu analizu koristila sam više izvora - javno dostupne podatke o nezaposlenosti s mrežnih stranica Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, uz prikaz dijela rezultata ankete među budućim i mladim psiholozima, koje smo u sklopu PerspektivinE inicijative provele ove godine (n=381).

Sam motiv za analizu situacije na tržištu rada unutar struke, bio je dijelom profesionalne, dijelom osobne prirode. Tim više, što kroz svakodnevne razgovore s kolegicama i kolegama vrtimo iste teme u krug, skoro već godinama. Pa tako je u ovom trenutku, umjesto planova za Novu godinu, glavna tema za mnoge mlade psihologe i dalje - kako naći "pravi" posao, onaj normalno plaćen, uz kojeg se ne treba preživljavati, snalaziti, raditi dodatno i honorarno, uz koji se može odlaziti na edukacije, konferencije, a uz kojeg bi doček Nove godine i imao opravdan razlog za slavlje.

                Pogledom na situaciju krajem 2014. i dalje rastuću nezaposlenost u struci bez naznaka stagnacije tog trenda, ne čini se da će 2015. godina donijeti puno poboljšanja. Bar ih neće donijeti sama od sebe, tj. ništa se niti ne može dogoditi samo od sebe, a bez reakcije i pokušaja spašavanja goruće situacije.

Možda je ovo zaista prava tema za dodavanje na  listu novogodišnjih odluka, i kao analitička "hrana" za razmišljanje o tome, koliko svatko od nas bilo da ste u koži poslodavaca ili posloprimaca, ili ispred nekih institucija, može svojim iskustvima i znanjem doprinijeti rješavanju aktualnog problema, a sigurna sam da može.

Cijela analiza dostupna u pdf formatu, - ANALIZA

Za PSIHOportal: Ivana Begić

 

 

 

 

Share

Dodatne informacije