STANKO - NOVA USLUGA ZA MLADE IZ ALTERNATIVNE SKRBI

Share

U sklopu projekta Kontakt-Centar za osnaživanje mladih iz alternativne skrbi 15.1. i 16.1.2015. održan je sastanak razvoja koncepta inovativne usluge – StanKO.

 

Na sastanku je sudjelovalo 20 relevantnih dionika uključeni u rad s mladima iz alternativne skrbi i to predstavnici Centra za socijalnu skrb Zagreb, Foruma za kvalitetno udomiteljstvo djece, Ministarstva pravosuđa, Odgojnog zavoda Turopolje, Studijskog centra socijalnog rada, Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Grada Zagreba, SOS dječjeg sela Hrvatska, Dječjeg doma Zagreb, dvije mlade osobe – bivši korisnici alternativne skrbi te udruge Igra.

Cilj sastanka je bio razviti inovativnu uslugu izvaninstitucionalnog smještaja za mlade koji su izišli alternativne skrbi (dječjih/odgojnih domova, udomiteljskih obitelji, odgojnih zavoda. Inicijativa za razvoj usluge došla je od samih mladih koji su izašli iz skrbi, neko vrijeme radili i bili samostalni ali su se zbog raznovrsnih i višestrukih nepovoljnih okolnosti (gubitak posla, gubitak povoljnog mjesta za stanovanje, zdravstvene poteškoće...) našli u situaciji da nemaju dovoljno sredstava za život te su u riziku da postanu beskućnici. Njihove šanse za pronalazak posla i uspostavu dostojnog života u zajednici uvelike se smanjuju u trenu kada postanu beskućnici te je osiguravanje kratkotrajnog smještaja presudno za njihovo psiho-fizičko zdravlje i budući život. Time im se omogućuje da žive u dostojnim uvjetima i da uredni i zdravi odlaze na razgovore za posao, da uštede dio novca i da osnaženi samostalno zasnuju život u zajednici. Stručnjaci okupljeni na stanku razvili su uslugu StanKO koja odgovora na gore navedene potrebe. Uz smještaj  usluga StanKO uključuje i mnoge druge usluge poput osobnog mentora ili vršnjačke podrške, a koje sve

za cilj imaju osnaživanje mlade osobe za samostalan život u zajednici. Održani sastanak samo je jedna od aktivnosti projekta Kontakt – Centar za osnaživanje mladih iz alternativne skrbi koje su financirane od strane Ministarstva socijalne politike i mladih.

 

Ljiljana Ban

Voditeljica Centra za osnaživanje

mladih iz alternativne skrbi -Kontakt

 

Share

Dodatne informacije