20 godina psiholoških kriznih intervencija

Share

Prije 20 godina, točnije 11.5.1995., članovi Društva za psihološku pomoć proveli su svoju prvu psihološku kriznu intervenciju nakon raketiranja Zagreba od strane tzv. vojske Srpske Krajine. Za PSIHOportal pripremila psihologinja Branka Starc.

U knjizi „Psihološka prva pomoć nakon kriznih događaja: vodič kroz psihološke krizne intervencije u zajednici“(Slap, 2012) autorica Lidija Arambašić opisuje događaj nakon kojeg je uslijedila ta prva intervencija:

„(Intervencija je) provedena nakon što je početkom svibnja 1995. godine..., tijekom raketiranja Zagreba, u dvorište gimnazije u Križanićevoj ulici... pala raketa punjena takozvanim zvončićima – potencijalno ubilačkim napravama, koji su serasuli po dvorištu škole... i po školskim hodnicima. Učenici i osoblje škole (ukupno njih više od tisuću) brzo su i uspješno evakuirani iz školske zgrade, nitko od njih nije bio ozlijeđen pa se činilo i da se nikome ništa nije dogodilo. Nastava je bila prekinuta nekoliko dana da bi se zgrada potpuno pregledala i očistila od  zvončića. Dan-dva prije nego što je škola trebala nastaviti s radom postalo je jasno da se sudionicima tog događaja ipak zbilo nešto jako teško.“ (str. 3)

Zbog okolnosti u kojima je škola tada radila (otpor uslijed neznanja i nerazumijevanja), s uplašenim i zabrinutim učenicima i nastavnicima nisu obavljeni ni predloženi grupni ni individualni razgovori sa stručnjacima DPP-a, već je psihologinja škole dobila detaljne upute kako da razgovara s učenicima kad se vrate na nastavu. Jedan grupni razgovor obavljen je sa samo nekoliko nastavnika. Konačno, učenike koji su se osobito teško nosili s traumom, psihologinja škole uputila je na individualne razgovore u Savjetovalište Društva za psihološku pomoć.

Današnje psihološke krizne intervencije obuhvaćaju osmišljen skup strukturiranih aktivnosti kojima se pruža podrška ljudima i zajendicama u krizi nakon traumatskih događaja i namijenjene su svima koji su neposredno ili posredno bili izloženi kriznom događaju. Danas se sustavno provode u ustanovama odgoja i obrazovanja, vojsci, policiji te u nekim tvrtkama, bankama i sl. Ove intervencije provode samo posebno osposobljeni stručnjaci pomagačkih zanimanja. DPP koji je osmislio ovaj model pružanja podrške u kriznim situacijama educirao je oko 350 stručnjaka (psihologa, socijalnih radnika, pedagoga, socijalnih pedagoga i dr.), od kojih je danas aktivno njih stotinjak. Članovi kriznog tima raspoređeni su u regionalnu mrežu koja pokriva cijelu Hrvatsku. U ovih 20 godina provedeno je 250 intervencija nakon događaja kao što su prometne nesreće, ubojstva i samoubojstva, oružane pljačke te različiti događaji u kojima je bio ugrožen život. U tom periodu nastao je i priručnik Psihološke krizne intervencije (ur. Arambašić, L.; DPP, 2000) kao i gore citirana knjiga. Izrađeno je 10 letaka namijenjih učenicima, nastavnicima, roditeljima i dr.

Nakon 20 godina našeg rada, na mrežnoj stranici Ministarstva znanosti obrazovanja i sporta objavljen je Protokol za pokretanje kriznih intervencija kao i elektronička adresa za prijavu potrebe za kriznom intervencijom (Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ).

Potreba za kriznom intervencijom sve više se prepoznaje i potvrđuje kao korisna intervencija za brži povratak zajednice i pojedinaca u svakodnevno funkcioniranje. Sve više škola, tvrtki (banke, tvornice i dr.), organizacija javlja se za pomoć nakon traumatskih događaja u njihovim sredinama.

Društvo za psihološku pomoć nastavlja s edukacijama, supervizijom i podrškom članova kriznih timova. MZOS i Ured za upravljanje u hitnim situacijama Grada Zagreba trenutačno financijski podržavaju educiranje novih članova Tima za krizne intervencije, a zinteresiranih stručnjaka za edukaciju sve je više, što obećava održivost kriznih intervencija i u budućnosti.

 

Za PSIHOportal - Branka Starc

 

 

 

Share

Dodatne informacije