Mali čarobnjaci - vježbenice

Share

U izdanju biblioteke Loptica Turističke naklade, izašle su vježbenice pod nazivom Mali čarobnjaci. Trenutno u seriji postoje 4 vježbenice, koje prate dijelove psihomotornog razvoja kod djeteta od treće godine do predškolskog i ranog školskog razdoblja. 

Novost je u vježbenici  Mali čarobnjaci – pripreme za buduće prvašiće u koautorstvu mr. sc. Nataše Šunić, prof. logoped i Ivane Šabić, prof. logoped, upotreba formalnog pisma (velika i mala slova) po novom pravopisu, koje je usklađeno prema Hrvatskom pravopisu Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje. Vježbenica je posvećena obogaćenju rječnika, lakšem izražavanju, kreativnijem mišljenju i prosuđivanju, a sve s ciljem:   

-       razvijanja perceptivnih sposobnosti

-       povećanjem djetetovog fonda riječi i lijepog verbalnog izražavanja

-       upoznavanjem osnovnih jezičnih struktura

-       rada na predvještinama čitanja i pisanja sa uključenim vježbama fine motorike ( grafomotorike )

-       usvajanjem osnovnih matematičkih pojmova

U vježbenici Mali čarobnjaci – uče pravilno izgovarati glasove, autorica mr. sc. Nataša Šunić, prof.logoped  je prikazala najčešće i one rjeđe poteškoće izgovora (sveukupno 23 glasova koji mogu biti u distorziji),te je i dala vježbe koje se mogu koristiti kad se samostalno vježba s djetetom. Važno je napomenuti da je svaki glas opisan njegovim mjestom i načinom artikulacije, te su vježbe popraćene slikama. 

Svaki glas je prikazan u svojoj inicijalnoj, medijalnoj i finalnoj poziciji u kombinaciji sa samoglasnikom ili suglasnikom, te su pozicije popraćene zabavnim i prekrasnim slikama toplih boja i linija. Ispod svake slike naveden naziv s istaknutom pozicijom određenog glasa u kombinaciji sa samoglasnikom ili suglasnikom. Vježbenica je korisna i djeci s poteškoćama senzorne integracije, dispraksije, disfazije, te djeci koja imaju poteškoća s imenovanjem, gramatičkim strukturama i percipiranjem boja. U svladavanju tih poteškoća su korisne i uvrštene slike koje mogu poslužiti kao predložak za različite vježbe.

Vježbenice je moguće kupiti u APM, Skolska knjiga i Tisak media.

 

 

 

 

Share

Dodatne informacije