Trogodišnja curica u SAD-u postala èlan Mense

Share

 Mala Emmelyn Roettger iz Washingtona izgleda kao najnormalnija trogodišnja curica, no ono što ona voli najviše na svijetu je - uèiti, piše Daily Mail. Sa samo dvije godine i jedanaest mjeseci, Emmelyn je postala najmlaða èlanica amerièke Mense - meðunarodne udruge natprosjeèno inteligentnih osoba. Na ponos i olakšanje njezinih roditelja, koji nisu èlanovi Mense, testiranje kod službenog psihologa pokazalo je da mala Emmelyn ima IQ 135.

Emmelyn voli pisati, slovkati i brojati, i fasciniraju ju znanost i svemir. Razumije pojam mitoze i može objasniti proces metamorfoze u leptira.

Olakšanje, zato jer Emmelyn ima problema s vidom te treba nositi naoèale, a rezultati prvih pregleda kod lijeènika greškom su interpretirani kao znakovi autizma.

Èim je Emmelyn poèela nositi naoèale, njen razvoj se ubrzao. Do 15 mjeseci veæ je poèela prepoznavati slova, a do druge godine ih je veæ bila u stanju i napisati. Ubrzo nakon svojeg drugog roðendana, veæ je znala napisati svoje ime i brojati do sto, a onda je poèela rješavati matematièke zagonetke.

Dežurni psiholog amerièke Mense Frank Lawlis rekao je za amerièku mrežu MSNBC da život u nekim detaljima može biti lakši za djecu sa vrlo visokim kvocijentom inteligencije, no u drugim detaljima je ogranièavajuæ.

- Postoji odreðena društvena stigma prema vrlo pametnim ljudima, na isti naèin na koji postoji stigma prema retardaciji, rekao je Lawlis.

- Visoka inteligencija može ogranièiti potencijal osobe za razvijanje društvenih odnosa

izvor: vecernji.hr

Share

Dodatne informacije