Njemaèkim zaposlenicima se ukida "pauza za cigaretu" ...

Share

RAT" pušaèa i nepušaèa u njemaèkoj ovih je dana dobio novu dimenziju. Naime, tamošnji predstavnici udruga srednjih poduzeæa poslodavcima su sugerirali da svojim zaposlenicima ukinu pauze za pušenje.


Glavni problem za njih ne predstavlja narušavanje zdravlja pušaèa i ljudi u njihovo okruženju, veæ iskljuèivo aspekt produktivnosti. Prema njihovom izraèunu, zaposlenik koji tri puta dnevno u toku radnog vremena ode na "puš pauzu", svog poslodavca košta oko 2000 eura godišnje, u smislu izgubljenog rada.

"Pauze za pušenje skupo koštaju poslodavce i potkopavaju radni proces", kazao je za Bild Mario Ohoven, predsjednik njemaèke federalne udruge srednjih poduzeæa (BVWM).

Radnici u autoindustriji izborili pravo na dvije cigarete svako sat vremena

"Pauze za pušenje zapravo diskriminiraju nepušaèe jer oni nastavljaju raditi dok se njihovi kolege pušaèi vani odmaraju", smatra Ursula Frerichs iz Saveza srednjih poduzetnika.

Valja napomenuti kao pitanje pauza za pušenje nije zakonski regulirano na državnoj razini, veæ pravila variraju od firme do firme. Najveæe dostignuæe postigli su pušaèi zaposleni u autoindustriji, jer im je sindikat izborio pravo da smiju iæi zapaliti jednu ili dvije cigarete svako sat vremena, bez da im se to odbija od plaæe.

U jednoj ruci cigareta, u drugoj štoperica

S druge strane, njemaèka Federalna agencija za rad, koja na platnoj listi ima 100.000 ljudi, od svog osoblja zahtijeva da svaki puta kada idu zapaliti cigaretu sa sobom nose - štopericu.

izvor: index.hr

Share

Dodatne informacije