Još jedan razlog za dobar san! Ako ste pospani teže æete odoljeti slatkišima i fast foodu

Share

 Evo još jednog dobrog razloga da se potrudite spavati dovoljno i kvalitetno. Pospani æete se, naime, teže oduprijeti hrani, posebice slatkišima i fast foodu. Nova studija sa Harvarda pokazuje da je pospanost povezana sa smanjenom aktivnošæu u prefrontalnom korteksu, dijelu mozga koji ima veze s kontrolom ponašanja tj. "koèenjem" naših najrazlièitijih postupaka i samokontrolom. Psiholog William Killgore i suradnici pokazivali su sudionicima studije fotografije razlièite hrane, visokokaloriène i niskokaloriène, te fotografije biljaka i kamenja.

Istovremeno su snimali što se dogaða mozgovima ispitanika uz pomoæ funkcionalne magnetske rezonancije. Utvrdili su da pospani reagiraju "kao da su im koènice zahrðale". Neuèinkovite.

Sudionici studije uz to su ispunili i upitnik o subjektivnom osjeæaju pospanosti i gladi. Pokazalo se da su oni koji su se smatrali najpospanijima ujedno i bili i najgladniji. Oni su fotografije visokokaloriène hrane smatrali znatno atraktivnijima nego oni manje pospani. Osim toga zdrave namirnice, poput salata i voæa, bile su im manje atraktivne.

Ovo je istraživanje zanimljivo i utoliko što dodaje nove dokaze na veæ postojeæe o vezi moždane aktivnosti i kontrole težine, te sna i debljanja.

Dok znanstvenici detaljnije ne pojasne tu vezu i otkriju kako se na nju može utjecati, ne zaboravite se dobro naspavati. Ako i sanjate èokoladnu tortu ili æevape, neæete se udebljati.

izvor: vecernji.hr

Share

Dodatne informacije