Pet naèina da smanjite zraèenje iz mobitela

Share

 Pojedini znanstvenici najozbiljnije upozoravaju da æe upotreba mobitela uroditi nizom zdravstvenih problema. Vjerujete li im? Za svaki sluèaj poduzmite razumne mjere zaštite.

1. Ne koristite mobitel umjesto budilice


Ovo bi valjda trebalo biti jasno. Koristite li mobitel kao budilicu vjerojatno ga postavljate blizu kreveta. A mobitel emitira zraèenje èak i ako ne razgovarate putem njega. To znaèi da ste dodatno izloženi zraèenju cijelu noæ. Jednostavno kupite obièan alarmni sat.

2. Radije pošaljite poruku


Naviknite se na SMS, a duge razgovore ostavite za susrete na kavi. Dugo prièanje na mobitel je upravo ono što najviše zabrinjava lijeènike. Volite li dugo prièati radije koristite fiksnu liniju, internet moguænosti video prijenosa i druge oblike komunikacije koje vas neæe ozraèiti.

3. Ne nosite mobitel u džepu


Tumor mozga nije jedina bolest koja brine lijeènike. Preliminarna istraživanja ukazuju da muškarci koji cijeli dan u džepu nose mobitel ugrožavaju vlastitu plodnost. Po istom principu žene koje ne žele nositi torbice i nose mobitel u grudnjaku ili bikiniju možda poveæavaju rizik od raka dojke. Ako je moguæe držite mobitel što dalje od sebe dok ga ne koristite, barem za svaki sluèaj. A dok se kreæete u torbi ili kaputu.

4. Koristite slušalice s mikrofonom


Ovo je najjednostavniji naèin da smanjite izloženost glave radijaciji. Mobitel tako može biti na stolu ili negdje dalje od glave. Pomaže i ako ukljuèite zvuènik ili ako koristite bluetooth slušalice, no kod bluetooth metode glava æe ipak apsorbirati dio radijacije.

5. Novèano ogranièite upotrebu mobitela


Ne uzimajte pretplatu (ili izaberite najjeftiniju opciju) nego kupujte bonove. Unaprijed odredite koliko æete bonova potrošiti i tako ogranièili vrijeme koje provodite razgovarajuæi na mobitel.

Share

Dodatne informacije