Pokrenut projekt „Prevencija pretilosti u predškolskim ustanovama“

Share

 Savez društava naša djeca Hrvatske pokrenuo je projekt prevencije pretilosti djece. Meðu prvima u Hrvatskoj u provoðenje tog projekta uz potporu grada Koprivnice ukljuèuje se DND Koprivnica. Nešto više o tome projektu rekli su nam na press konferenciji pedijatrica Zorka Valentiæ, psihologinja Ida Šimunoviæ i viši zdrastveni tehnièar Zoran Zagoršæak.

 Pretilost je sve veæi problem koji se svugdje primjeæuje i zato smo krenuli sa ovim projektom koji je zapoèeo 1. svibnja ove ogodine i trajat æe do 1. svibnja iduæe godine. Projekat se odnosi na djecu predškolske dobi i do sada ih je obraðeno 100-tinjak. U planu su nam predavanja po vrtiæima, razne ankete i prezentacije sa roditeljima putem kojih æemo ih pokušati upozorit na opasnosti, razne tribine na kojima æe biti mnogi predavaèi, psiholozi i  nutricionisti - rekla je pedijatrica Valentiæ koja ima oko 1600 pacijenata u dobi od 0 do 7 godina od kojih je 10-ak posto pretilo.

 

 Zdrava prehrana i tjelesna aktivnost najvažniji su faktori

Danas je u Hrvatskoj 4 do 6 posto populacije pretilo, svako sedmo dijete je debelo, a naša zemlja je peta u Europi po pretilosti i to su podaci koji sve nas moraju zabrinjavati. Veliki razlog tome su manjak tjelesne aktivnosti te uèestalo hranjenje nezdravom hranom.

- Osnovne prehrambene navike stjeèu se u obitelji, nakon toga obitelj i vrtiæ najodgovorniji su za stjecanje daljnih navika i odnosa prema hrani i ponašanja za stolom. Djeca bi svakodnevno trebala jesti žitarice, voæe i povræe, mlijeko i mlijeène proizvede, meso, krumpir, ribu, jaja, soju dok bi se slatkiši trebali ogranièiti. Umjesto slatkiša roditelji bi djetetu trebali ponuditi sušeno voæe, voæni shake ili jogurt. Ako se neka hrana djetetu ne sviða, treba mu je ponuditi više puta sve dok ne prihvati to jelo. Osim toga, djeca bi najviše trebala piti vodu ili sokove od svježe iscijeðenog voæa dok bi gazirana piæa trebala izbjegavati - rekla je Valentiæ.

Za zdravlje i normalan rast i razvoj, osim zdrave prehranezi razito je važna i svakodnevna tjelesna aktivnost. Djeca bi svakodnevna trebala biti na zraku, voziti se biciklom, pješaèiti, plivati, rolati ili se baviti sportskim aktivnostima. Sve je to puno zdravije nego sjediti pred tv-om i grickati i piti sok.

 Pretilost utjeèe i na psihološki razvoj djeteta

Psihologinja Šimunoviæ rekla je da pretilost èesto utjeèe na psihološki razvoj djeteta i da se djeca u toj fazi srame, ne vole izlaziti van itd.

Takoðer je spomenula nekoliko zahtjeva psihologa  kojih bi se roditelji trebali držati:

• Poticati kod djeteta prepoznavanje signala gladi i sitosti

• Prièati o zdravoj hrani i ukljuèiti je u vlastiti jelovnik

• Održavati obiteljski objed

• Vlastitim primjerom uèiti djecu pravilnoj prehrani

• Stvoriti odnos poštovanja prema hrani (koliko se stavi u tanjur - toliko pojesti)

• Ne davati veliki znaèaj hrani u svakodnevnom životu

 Osim svega navedenog, pretilost može u buduænosti uzrokovati razne tegobe, bolesti pa èak i smanjeno trajanje života i ne bi bilo loše kada bi ljudi ovome problemu poèeli pridavati više pažnje.

izvor: koprivnica.net

Share

Dodatne informacije