Suci za mladež pišu ministru: Maloljetnièki zatvori su sramota!

Share

 Suci za mladež, ogorèeni katastrofalnim uvjetima u odgojnim zavodima i maloljetnièkom zatvoru u Požegi, ovih æe dana uputiti pismo ministarstvima pravosuða i zdravstva u kojem æe zatražiti da se napokon prestanu ignorirati maloljetnici koji su iz nekih razloga prešli na drugu stranu zakona (ondje su smještena i djeca ovisnika, op. a.) te da im se omoguæi kvalitetan preodgoj s dovoljno struènog osoblja i zadovoljavajuæi smještaj – sve što im po zakonu i pripada.

Djeca bez nadzora

– Maloljetnike smještamo u ustanove s objašnjenjem da na slobodi nemaju dobar nadzor, ali, na žalost, ispada da ga nemaju ni tamo – rekla je sutkinja Vrhovnog suda Lana Petö Kujundžiæ na nedavno održanom skupu sudaca za mladež i struènih suradnika zagrebaèkoga Županijskog i Opæinskog suda. Izneseni su podaci sramotni: u maloljetnièkom zatvoru o 27 mladiæa brinu se samo dva odgojitelja i 22 pravosudna policajca! Isti broj odgojitelja skrbi se u Odgojnom zavodu Turopolje za njih petnaest. Suci zahtijevaju da svako dijete ima svojeg odgojitelja.

U Požegi su donedavno bila dva zahoda na njih gotovo trideset, no nakon što su tri sobe dobile svoju kupaonicu, situacija se malo popravila. U Odgojnom domu Ivanec smještaj, tvrde, takoðer ne odgovara nužnim kriterijima. Suci, kojima oèito nije svejedno kamo šalju mlade osuðenike, i za Turopolje imaju niz ozbiljnih pritužaba. O uvjetima života u zavodu kažu da "ne samo što je standard izrazito nizak i uvjeti nehumani nego i ugrožava živote kad je posrijedi sanitarni trakt".

Osim toga, velikim problemom smatraju izoliranost Odgojnog zavoda Turopolje, koji je, podsjetimo, 1994. iz Gline trebao biti samo privremeno premješten na osamu u blizini Velike Gorice. No za ureðenje, koje stoji oko šest milijuna kuna, koje ukljuèuje odvojene paviljone za manje skupine mladiæa, država nikad nema novca.

Loša psihijatrijska pomoæ

Suci takve odgovore ne prihvaæaju, nego žestoko poruèuju da se za tu malu skupinu mladih, koja je samo tri posto ukupne zatvorske populacije u zemlji, novac mora naæi. Psihijatrijska pomoæ je nedostatna, a moguænosti obrazovanja, dodaju suci, ni u Turopolju ni u Ivancu nisu u skladu s interesima maloljetnika jer je uglavnom rijeè o nedovoljno traženim zanimanjima, poput pomoænog konobara i kuhara, s èime im se znatno smanjuje moguænost zapošljavanja i nastavak obrazovanja. Velik je problem i što u tim ustanovama nema uvjeta za podjele na manje skupine i odvajanje maloljetnika od starijih mladiæa.

izvor: vecernji.hr

Share

Dodatne informacije