Zagreb za graðane otvorio besplatnu školu nepušenja

Share

 Zagrebaèki Ured za zdravstvo juèer je, osmi put, pozvao Zagrepèane ali i sve Hrvate da na prvi korizmeni dan ne zapale ni jednu cigaretu. Naime, prema podacima, u Hrvatskoj je 1,2 milijuna aktivnih pušaèa od kojih godišnje od posljedica duhanskog dima oboli 20, a umre njih 13 tisuæa

Porazni rezultati

Rezultati koji su posljednje dvije godine prikupljeni kroz program ranog otkrivanja raka pluæa i KOPB-a u Zagrebu su porazni.

– Meðu 1040 osoba koje su se dobrovoljno javile na pregled pronaðeno je èak šest oboljelih od karcinoma pluæa i 95 onih koji su oboljeli od KOPB-a - rekla je Alma Rožman, ravnateljica Poliklinike za bolesti dišnog sustava Zagreb.

Meðu ispitanicima je, istièe, najmlaða pregledana osoba imala 15 godina, dok su dva muškarca oboljela od karcinoma preminula šest mjeseci nakon dijagnoze.

– Zabrinjava porast pušenja meðu mladima, a posljednje ispitivanje provedeno meðu zagrebaèkim srednjoškolcima otkriva da samo njih 57 posto nikada nije probalo cigaretu – upozorila je A. Rožman.

Poznati su i podaci da od ukupnog broja pušaèa njih 81 posto želi prekinuti štetnu naviku, no samo ih dva posto u toj namjeri uspijeva pa je Grad Zagreb u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” odluèilo pokrenuti besplatnu školu nepušenja.

– Metoda se zasniva na primjeni psihoterapijskog - edukativnog modela odvikavanja od pušenja, a graðani koji se na tretman odluèe od štetne navike æe se odvikavati u grupama od 15-ak ljudi – objasnila je dr. Mirjana Orban, psihijatrica Službe za prevenciju ovisnosti ZJZ-a.

Škola nepušenja

Svaki æe mjesec priliku za prestanak pušenja dobiti nova grupa graðana.

– Odvikavanje traje šest mjeseci, a polaznici obvezu stalnog dolaženja imaju samo prvi tjedan, dok se kasnije grupa sastaje jednom mjeseèno – objasnila je dr. Orban. Osim psihološke pomoæi polaznici škole dobit æe i savjete o prehrani i rekreaciji, ali i preporuku za lijekove koji pomažu u odvikavanju.

– Rijeè je o blokatorima nikotinskih receptora u mozgu koji spreèavaju osjeæaj ugode nakon cigarete – objasnila je dr. Orban.

izvor: vecernji.hr / Sonja Hoffman/VLM

Share

Dodatne informacije