Kreativnost: iPhone kao ureðaj za oživljavanje

Share

 Rijeèanin Ivor Koviæ, iz Hitne pomoæi u Pazinu, krajem sijeènja u Amsterdamu je svjetskim struènjacima za reanimaciju predstavio svoj izum - dodatak za mobitel koji se uz poseban program u trenu pretvara u savršen ureðaj za reanimaciju, piše 24 sata. Njegov izum i predavanje o ulozi interneta i mobilne tehnologije u medicini pobudili su velik interes lijeènika iz cijele Europe.

"Mi lijeènici, uz vatrogasce i policajce, uvijek prvi pomažemo unesreæenima. Sa sobom nosimo skupocjene defibrilatore, koji stoje i do 50.000 eura, a takve ureðaje èesto možemo samo sanjati. Mozgao sam i mozgao o tome kako bismo za sitniš imali ureðaj za reanimaciju koji æe pacijentima dati najbolje uvjete za preživljavanje", rekao je lijeènik izumitelj listu 24 sata.

Uvidjevši da “pametni” telefoni prepoznaju pokrete u svim smjerovima, rodila mu se ideja za mobitel koji bi bio i ureðaj za oživljavanje.

"Svoj iPhone pretvorio sam u ureðaj za praæenje kvalitete reanimacije. Buduæi da je pri reanimaciji teško držati mobitel u ruci, napravio sam prototip držaèa koji se prislanja pacijentu na prsa umjesto reanimatorova dlana. Prilikom reanimacije koristi se iPhoneovim programom. Optimalno je 100 pritisaka u minuti. Ako ima odstupanja, mobitel zvuèno upozorava da trebate ubrzati ili usporiti", pojasnio je Ivor.

Dodaje da buduænost svojeg izuma vidi u širokoj primjeni. Držaè kojim se Igor koristi je prototip, ali ovih dana planira ga patentirati, piše 24 sata.

izvor: danas.hr

Share

Dodatne informacije