Piercing jezika poveæava rizik od gnojne upale mozga

Share

 Osim ostalih, "lakših" problema kao što su okrhnuti zubi, lijeènici su sve sigurniji da infekcija jezika zbog piercinga može dovesti do apscesa mozga. Da "pirsanje" jezika nije ugodno, reæi æe vam svatko tko to nije uèinio. Razlog je taj što jednostavno - ne izgleda ugodno. No, lijeènici sada tvrde da piercing na jeziku poveæava rizik od apscesa mozga, rijetke gnojne upale mozga.

Jedan je 22-godišnjak, navodi se u izvještaju Neurološkog arhiva (Archives of Neurology), umro u bolnici od nekoliko uzastopnih apscesa mozga i to samo nekoliko tjedana nakon "pirsanja" jezika.

Lijeènici su Izraelca upozorili da se infekcija nastala zbog "pirsanja" jezika može proširiti krvotokom sve do mozga.

Nešto "lakše ozljede" koje se mogu dogoditi zbog piercinga na jeziku su okrhnuti zubi, oralne infekcije te ponekad problemi s bolestima srca. Usprkos opasnostima, piercing jezika je i dalje jako popularan. Lijeènici upozoravaju, ipak, da bi trebalo dvaput razmisliti prije nego se odluèite ugroziti svoje zdravlje zbog - modne ludosti.

Ni zubari nisu sretni zbog piercinga.
- Zubari su svjesni problema koje može uzrokovati oralni piercing. Moguæe komplikacije su brojne. Može se javiti bol, naticanje ili okrhnuæe zuba. isto tako može se javiti povlaèenje ili krvarenje zubnog mesa.

No, èinjenica je da razne infekcije i komplikacije zbog piercinga bilo kojeg dijela tijela može biti posljedica loše higijene tog podruèja, nakon što pacijenti prestanu slijediti savjete koje su dobili.

izvor: vecernji.hr

Share

Dodatne informacije