Prošle godine jedanest posto manje novih ovisnika

Share

 Na sastanku Povjerenstva upozorili da se droga iz gradova širi i na sela a da su djevojèice poèele ispijati alkohol jednako kao i djeèaci.

U registru lijeèenih ovisnika prošle je godine bilo 25.720 osoba od èega je novopridošlih bilo 1779, što je 11 posto manje nego godinu ranije. Ove je podatke u petak iznijela potpredsjednica Vlade i predsjednica Povjerenstva za suzbijanje zloporabe opojnih droga Jadranka Kosor na sastanku s predsjednicima županijskih Povjerenstva u povodu Meðunarodnog mjeseca borbe protiv ovisnosti.
»Molila bih sve za još veæi angažman u borbi protiv droge jer je život svakog mladog èovjeka i svakog djeteta prevrijedan, i za njih se treba boriti«, poruèila je Kosor na sastanku. Iznoseæi podatke iz Izvješæa Nacionalnog plana i Strategije za borbu protiv zloporabe droga, za èiju se provedbu prošle godine izdvojilo gotovo 67 milijuna kuna, izrazila je zabrinutost što mladi prvi put drogu probaju veæ u svojoj šesnaestoj godini a heroin u 20.-toj.
»Zabrinjava i što se na prvo odvikavanje javljaju dosta kasno, u 26.-toj, što znaèi da proðe i deset godina od njihova prva eksperimentiranja i prvog koraka u pakao droge«, nastavila je potpredsjednica Vlade. Šokantan je i podatak da je lani zbog droge umrlo èak 150 osoba, što je poveæanje od gotovo 40 posto u donosu na 2006. godinu. Ipak, Kosor je upozorila da se ovo poveæanje mora uzeti s rezervom jer je velikim dijelom rezultat bolje suradnje MUP-a i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, odnosno njihova ažurnijeg bilježenja uzroka smrti. Dobro je što se od 2001. godine do danas broj kaznenih djela malodobnika smanjio za 40 posto. Isto tako, u odnosu na pretprošlu godinu, lani je smanjen broj kaznenih prijava vezanih uz droge za gotovo pet posto te prekršaja za više od sedam posto.
Kosor je najavila sastanak s ravnateljem policije Vladimirom Faberom kako bi se dogovorilo skoro uništenje zaplijenjene droge. Inaèe, lani je zaplijenjeno 18 posto više marihuane ali i 65 posto manje hašiša. Kako je gotovo 40 posto ovisnika nezaposleno, jedan od iznimno bitnih programa je onaj resocijalizacije bivših ovisnika za koje se daje subvencija poslodavcima koji bi ih zaposlili. Nažalost, vrlo malo poslodavaca to zna ili ima predrasude prema bišim ovisnicima, a potpredsjednica Vlade je napomenula da i lokalne zajednice ne suraðuju dovoljno na tom programu.
»Program resocijalizacije je veliki iskorak Vlade jer prije svega pomaže razbijanju stigme ovisnika koji mogu biti itekako korisni èlanovi društva«, kazao je Ante Ivanèiæ, predsjednik povjerenstva Istarske županije.

Ured za droge: Iduæi tjedan novi predstojnik
Potpredsjednica Vlade najavila je da bi najvjerojatnije iduæi tjedan mogao biti potvrðen novi predstojnik Vladina ureda za suzbijanje zloporaba opojnih droga, s èijeg je mjesta ljetos odstupila Bernardica Juretiæ.

izvor: vjesnik.hr / Katarina Dimitrijeviæ Hrnjkaš

Share

Dodatne informacije