Neproduktivni zbog previše informacija

Share

 Prema istraživanjima nepotrebni prekidi u radu i vrijeme potrebno za vraæanje u stanje produktivnosti samo u Americi stvaraju gubitke od 650 milijardi dolara godišnje.

Bespotrebni prekidi radnicima u uredu odnose 28 posto radnog vremena tijekom dana. U usporedbi s tim radnik provodi 25 posto vremena u kreativnom stvaranju sadržaja, 15 posto vremena radeæi pretrage ili istraživanja, 20 posto vremena troši na sastancima, a 12 posto vremena provodi u razmišljanju i planiranju.

Xerox, Microsoft, Intel, IBM i drugi giganti informatièke industrije formirali su Information Overload Research Group (IORG) èiji æe zadatak biti podizanje produktivnosti borbom protiv preoptereæenja informacijama koje nas svakodnevno bombardiraju kroz mobitele, elektronsku poštu, internet, instant messaging softvere i tiskane materijale.

Istraživanje koje je Accenture proveo 2007. godine pokazuje da srednji menadžment provede i do dva sata dnevno u potrazi za informacijama koje su im potrebne za obavljanje posla, a 50 posto tih pronaðenih informacija nije relevantno.

Xerox tvrdi da korištenje boje u dokumentima poveæava pažnju i sposobnost sjeæanja za 82 posto, smanjuje pretragu unutar dokumenta za 80 posto i podiže razumijevanje teksta i do 73 posto.

Zadaæa IORG-a je da nastavi podizati svijest o izazovima u produktivnosti, radi istraživanja i pomogne u definiciji najboljih tehnika za borbu protiv preoptereæenja informacijama.

 

Izvor: net.hr


Share

Dodatne informacije